ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЯ

Image

Захист від холоду або, навпаки, спеки, стали для людини головним приводом побудувати житло. У цьому сенсі і сьогодні мало що змінилося: температурний режим продовжує залишатися найважливішим показником комфортності будинку, а значить, забезпечення теплоізоляції - одине з найголовніших питань його будівництва.

В умовах сучасного будівництва практично не можливо побудувати будинок без утеплення , щоб задовольняв своїми теплотехнічними характеристиками мікроклімат та діючі норми. У цій статті спробуємо більш детальніше розкрити тему

Головне - не перериватися

Щоб забезпечити теплоізоляцію, необхідно створити між навколишнім середовищем і житловим простором безперервний контур з матеріалу, що має низьку теплопровідність. До речі, він буде перешкоджати не тільки виходу назовні тепла в холодну пору року, але і не пустить до хати студений повітря взимку або жаркий влітку. Таким чином, питання теплоізоляції однаково гостро стоїть для жителів будь-якого регіону.

Безперервний контур теплоізоляції має на увазі відсутність містків холоду - ділянок з більш високою теплопровідністю, ніж теплоізоляційний матеріал. Дуже наочно роль таких містків демонструють тепловізори обстеження: здається, що будинок знаходиться в цій теплоізоляційної броні, а в реальності весь «фонить», розтринькуючи тепло через неякісні стики конструкції, через невдало вибраний кріплення для теплоізоляційного матеріалу або нещільно виконані шви при укладанні утеплювача. Причому ці діри не просто випускають тепло назовні, змушуючи домовласника опалювати вулицю, але і призводять до утворення конденсату в місцях промерзання.

В результаті, крім зниження температури повітря в приміщенні, підвищується вологість, яка сприяє розмноженню цвілевих грибків усередині стінових конструкцій Звідси висновок: організація безперервного контура теплоізоляції по всьому периметру будівлі - обов'язкова умова створення комфортного середовища всередині будинку, незалежно від виду теплоізоляційного матеріалу.

Стіни

Вітчизняні та зарубіжні виробники пропонують безліч варіантів теплоізоляційних матеріалів - від найпростіших до досить екзотичних, проте безперечне лідерство по частоті застосування утримують мінераловатні утеплювачі частка, що припадає на поропласти, скловолокно, спучені мінеральні та органічні матеріали

Головна властивість теплоізолюючого матеріалу - низький коефіцієнт теплопровідності. Не менш важливо, щоб він мав як можна меншу міру горючості, мав високу паропроникність. А щоб шар теплоізоляції не сповзав з вертикальної стіни, його щільність повинна дозволяти утримувати форму. Інакше знадобляться особливі заходи по закріпленню матеріалу. При утепленні заміських котеджів домовласники нерідко зупиняють вибір на щільному екструдованому пінополістиролі. Проте з ним успішно конкурують спеціальні плити з мінеральної вати високої щільності. Вони не так викликають інтересу у гризунів і не підтримують розмноження плісняви. В цілому вибір залежить від матеріалу стіни, що несе, і типу обробки фасаду.

Всередині або зовні?

Зсередини або ззовні краще утеплювати стіни будинку? Це рідкісний будівельний питання, на який існує однозначна відповідь: краще - зовні. Така теплоізоляція однозначно ефективніше, так як забезпечить максимальний захист від витоків тепла і різких перепадів температур. Зовнішнє утеплення не дозволить стінам промерзати, в результаті чого волога, неминуче виникає всередині житлового приміщення, що не осяде у вигляді конденсату між утеплювачем і холодної несучою стіною, а буде випаровуватися назовні. Так звана точка роси.

Таким чином, ми захищаємо стіну від гниття і цвілевих грибків і істотно продовжуємо термін її служби. Крім того, створюючи теплоізоляційний контур зовні, ми економимо внутрішній простір, якому завжди знайдеться краще застосування. І нарешті, наскільки б екологічним не був теплоізоляційний матеріал, краще, щоб він знаходився зовні, а не всередині житлового приміщення.

Однак бувають ситуації, коли зовнішнє утеплення неможливо. Наприклад, якщо ви займаєтеся теплоізоляцією в готовому будинку, фасад якого прикрашають складні декоративні елементи, або займаєтеся реконструкцією всієї будівлі, вигляд якого представляє історичну цінність. При утепленні несучих стін зсередини необхідно неухильно дотримуватися ряду правил, велика частина яких спрямована на організацію максимальної пароізоляції між шаром декоративного оздоблення і теплоізоляційним матеріалом. Так, мінеральний утеплювач монтується враспор в несучий каркас, потім закріплюється пароізоляційний шар. А між внутрішньою обробкою і пароізоляцією набивається ще один каркас. В результаті між шарами утворюється повітряний зазор, який і захистить декоративне оздоблення від зволоження.

Якщо для утеплення використовується екструдований пінополістирол, то його плити кріпляться до несучої стіни спеціальним клеєм, а примикання і стики плит проклеюються пароізоляційним скотчем. Штукатурний шар в цьому випадку можна наносити прямо на плити пінополістиролу.

Успіхів Вам, за більш детальнішою інформацією читайте інші наші публікації, або звертайтеся http://proekt24.in.ua/. Ми разом з вами розробимо проектну документацію відповідно для вашої потреби, та допоможемо у затвердженні її у органах будівництва та архітектури

Додати коментар


Захисний код
Оновити